Tag: 上海后花园JKC

58 VPO Torresolo / IDOM

first_imgSave this picture!© Aitor Ortiz+ 28 Share Year:  CopyHousing•Leioa, Spain Spain “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/785722/58-vpo-torresolo-idom Clipboard 58 VPO Torresolo / IDOMSave this projectSave58 VPO Torresolo / IDOM 58 VPO Torresolo / IDOM ArchDaily Housing Iñaki Garai Zabala, Inés López Taberna, Ricardo Moutinho ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/785722/58-vpo-torresolo-idom Clipboardcenter_img Projects Architects: IDOM Area Area of this architecture project Photographs Photographs:  Aitor Ortiz Area:  8170 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeIDOMOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingLeioaSpainPublished on April 20, 2016Cite: “58 VPO Torresolo / IDOM” 20 Apr 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?58 VPO Torresolo 住宅区/ IDOM是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Lead Architects: Site Supervision:Iñaki Garai Zabala, Inés López TabernaStructures:INAKMEP:Diego Zarranz SarobeBuilding Physics And Sustainability:Blas BersistainIct Engineering:Mikel FernándezCosts:Agurtzane InsaClient:Construcciones Sukia Eraikuntzak S.AConstruction Company:Construcciones Sukia Eraikuntzak S.ABuilding Engineer:Iker AlkiagaBudget Of Material Execution:3.859.809 eurosCost/M2:472,4 euros/ m2Building Physics:Blas BersistainSustainability:Blas BersistainCity:LeioaCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Aitor OrtizRecommended ProductsWoodBruagBalcony BalustradesMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapWoodEGGERLaminatesFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinText description provided by the architects. The 58 subsidized dwellings developed by Sukia are located on the edge of a hillside in the municipality of Leioa, therefore having great visibility in the surroundings. The Masterplan defined a base that would occupy the garages level. This plinth would then support, as if it were a podium, four blocks which, also dictated by the council, would have the same materials as the façade. Two of these blocks make up the development we are dealing with.Save this picture!© Aitor OrtizAgreed upon with Neinor, responsible for the development of the other two blocks that complete the set, the chosen image was to be defined by white bricks for the parapet areas and dark aluminium, nearly black, for the window ones. The appearance of the blocks would be completed by the set of alternating round-shaped projections. This strategy gives these two blocks a certain image of lightness and optimism, far from the typical massive aspect normally offered by house developments, particularly council ones. Additionally, the balconies would offer their users incredible views, granted by the privileged location.Save this picture!PlanThis same formal strategy helped us define both the limit of the development and the entrance to the buildings, which is far from the characteristic entrance hall where a door precisely defines the boundary between the inside and out. As is usual in our projects, in order to define how the building and its immediate urban surroundings would come together, we referred to both the architecture of country houses and their entrance halls and modern architecture. The curved brick walls, the uninterrupted openings and the vegetation follow us through towards the inside in a quest for a fluid relationship without precise limits.Save this picture!© Aitor OrtizTraditional architecture is recovered inside by making the common staircase area the centrepiece, reduced to a minimum in the majority of present-day developments. Save this picture!© Aitor OrtizUndoubtedly, this area is the contribution that makes a difference to the neighbours. It represents the opportunity for them to build a community, by all valued and well regarded, beyond the individual expression of their own flats. It recuperates community values, so scarce today. Despite the great scale of the patio, the materials, the finishes and the lighting were treated as if an interior. It is everybody’s great living room, illuminated with natural light that comes through seven skylights. Save this picture!SectionThe blocks have a ground floor and four more storeys, each one with six dwellings, four of which are three-bedroom flats and two two-bedroom ones. The living rooms of the three-bedroom flats are on the corners, duplicating the possibilities of views and those of the two-bedroom dwellings are located on the façade with the best views of the development. The finishes are the typical ones of subsidized housing: plasterboard walls, laminated oak floors and doors, with some details, such as the skirting boards of the jambs, painted in white which help with the perception of amplitude and luminosity. Save this picture!© Aitor OrtizThe structure is made of reinforced concrete and follows a post and slab system. The curved brick envelope is executed with two special pieces that together with a standard piece form continuous patches over a steel frame which serves as a substructure. Heating services are accounted for by individual boilers but with preheating thanks to an installed solar panel system.Save this picture!© Aitor OrtizAll in all, a building that serves social needs but also, a building committed to the social values that architecture can offer.Save this picture!© Aitor OrtizProject gallerySee allShow lessIngenhoven Architects Reveal Plans for Green Towers in TokyoUnbuilt ProjectCivilization in Perspective: Capturing the World From AboveArchitecture NewsProject locationAddress:Euzko Gudariak Kalea, 13, 48940 Leioa, Bizkaia, SpainLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share 2015last_img read more